Praktiske oplysninger
Her finder du en lang række praktiske oplysninger
-
Den daglige kontakt
Det er meget vigtigt, at I kontakter en voksen, når I afleverer og henter jeres barn, så vi mødes. Så har vi også hele tiden styr på, hvilke børn vi har ansvaret for.
Når I går hjem, luk så kun dit eget barn ud. Ingen børn må selvfølgelig selv åbne hoveddøren.
Vi bruger Aula til den daglige almindelige information til jer. I Aula vil I modtage beskeder, nyheder og orienteringer. Det er også i Aula I melder børn til og fra i ferieperioder.
Det er en god ide hurtigt at blive fortrolig med Aulas muligheder. Vi har en introduktionsfolder der fortæller hvordan du kommer i gang.
Ved afhentningen fortæller vi kort, hvis der er sket specielle oplevelser eller hændelser i løbet af dagen. Hvis vi har noget, vi gerne vil drøfte med jer angående jeres barn, tager vi jer til side, hvis I har tid, eller aftaler en samtale. Det er vigtigt at vi ikke taler hen over hovedet på barnet. I kan selvfølgelig også til enhver tid bede om en samtale, der så vil blive afviklet med det samme, eller så hurtigt som muligt.
-
Forældremøder
Én gang om året indbydes alle forældre til forældremøde. Dette møde indeholder fortællinger om dagliglivet i Skovbørnehuset, debatter omkring pædagogiske emner og praktiske ting i institutionen. Desuden vil vores Leder benytte lejligheden til at fortælle om aktuelle emner, visioner planer - alt sammen om børnenes gode trivsel i Skovbørnehuset.
På forældremødet er der samtidig opstilling og valg til forældrebestyrelsen.
Vi vil også gerne afholde et årligt møde for nye forældre, dvs. for de familier der er kommet til indenfor det sidste år. Her er Leder og bestyrelsesformand værter, og der vil være mulighed for at høre mere om Skovbørnehusets pædagogiske praksis, stille spørgsmål og fortælle om oplevelsen af at være hos os.
Vi inviterer også til, at i forældre tager initiativ til arrangere foredrag eller andet til gavn for hele forældregruppen. Har du en god ide til sådan et arrangement, er du velkommen til at kontakte Henrik. Så finder vi ud af det sammen.
Vi har i de sidste år haft temaaftener omkring:
- "Skoleparathed" - med besøg fra indskolingsfolk fra Nymarkskolen.
- "Barnets seksualitet" - med besøg af seksualvejleder.
- "Førsthjælp for de mindste" - med besøg af instruktør.
- "Ernæring og sundhed" - med besøg af Sundhedsplejerske
-
Forældresamarbejde
Opstart af nye familier:
Når barnet får plads hos os, forventer vi at I forældre kontakter os med henblik på at aftale et besøg. Det er rigtig godt , at I og jeres barn besøger os inden start. Det første møde er altid spændende, og vi bestræber os på, at have god tid når I kommer. I skal have et grundigt indtryk af Skovbørnehuset og hvem vi er. Det er godt at så udvekslet informationer – I om jeres barn og familie – vi om dagligdagen m.m.
nogen gange er det også godt, at vi får taget godt hånd om bekymringer der er i forbindelse med at ens barn skal til at være i en vuggestue eller børnehave. Måske kommer I fra en dagplejeordning - det er meget anderledes.
Meget kan vi informere om og planlægge på forhånd, men det meste kommer hen ad vejen, når den formelle startdato oprinder og den egentlige indkøring begynder.
Måske har I allerede besøgt os før, da I skulle vælge hvilket dagtilbud der er det rigtige for jer og jeres barn og som I ville skrives op til. Måske var vi ikke dengang jeres 1. prioritet, men det håber vi så på at vi bliver, når først vi har mødt hinanden og lært hinanden at kende.
-
Forældresamtaler
Lad os tale sammen.
Vi holder meget gerne forældresamtaler og vi indkalder selv til samtale, når vi synes at der er grund til det. Det kan f.eks. være at vi er bekymrede for barnets trivsel eller sprog.
Inden for de første tre måneder efter jeres barn er begyndt hos os, inviterer vi til et møde. Her taler vi om jeres opstart hos og om alt er som det skal være. Nogle gange er der brug for, at vi lige får forventningsafstemt den ene eller den anden vej.
Alle forældre er meget velkomne til at bede om en samtale når I finder anledning til det - stor eller lille.
Gode rettidige samtaler kan gøre en kæmpe forskel for barnet.
Leder, talepædagog, psykolog, motorikkonsulent eller sundhedsplejerske kan deltage efter behov.
-
Fotografering
I dagligdagen bruger stuerne Instagram, hvor billeder fra dagen kan ses af jer. Inden vi begynder at tage billeder af jeres barn, skal I give tilladelse til det. For at få adgang til vores instagramprofiler, skal I først søge om det.
Børnene bliver fotograferet en gang om året af en fotograf. Der bliver kun taget gruppebilleder, ikke portrætter.
Desuden vil der være studerende, der i forbindelse med et projekt, gerne vil tage billeder af udvalgte børn.
Tænk på hvordan I selv bruger billeder som I på en eller anden måde har fra os. Optræder der andre personer - børn eller voksne - end dit eget barn, er der etiske regler og lovgivning for hvordan de må bruges.
-
Fødselsdag
Børn der vil fejre fødselsdag på institutionen, kan medbringe bagværk, mad, frugt eller grønt. Hvis barnet fejrer sin fødselsdag på institutionen, er det som regel om eftermiddagen det foregår.
Fødselsdagen kan også holdes i skoven og I må som forældre meget gerne deltage. Det plejer at være rigtig sjovt og hyggeligt.
Børnene skal ikke have gaver med, børnene laver en fælles gave.
(se i øvrigt kostpolitik).
-
Legetøj
Børnene må ikke have legetøj med. Men gerne et sovedyr, hvis barnet sover til middag.
Hvis der alligevel er legetøj der sniger sig med, er det lettest for alle at det bliver i bilen eller cykelvognen. Hvis børnene protesterer kan I sige at det er noget som Henrik (vores leder) har bestemt. Det hjælper nogle gange.
-
Madpakker m.m.
Madpakker og frugt
Børnene medbringer selv en madpakke.
HUSK det skal være mad, der er nemt at spise udendørs, gerne klapsammenmad. Da vi er en grøn institution, ønsker vi ingen stanniol i madpakken.
Vi har i børnehaven bestemt os for, ikke at styre i hvilken rækkefølge børnene spiser deres mad og sager. Det har tidlige givet en kedelig stemning og oplevelser når vi gjorde det, og vi synes egentlig at det er jeres ansvar som forældre at sammensætte en madpakke som børnene selv kan administrere.
Vi laver af og til mad både til og sammen med børnene. Så skriver vi naturligvis på tavlerne til stuerne om børnene selv skal have madpakke med eller ej.
Børnene skal selv medbringe frugt hver dag. (Se i øvrigt vores politik for mad og måltider)
-
Middagssøvn
Hvis børnene i børnehaven har brug for det, kan de sove, når vi har spist. Børnene sover ca. 1 time. Vi har små senge og soveposer til dem.
Vuggestuebørnene sover efter behov henover dagen. Når de bliver omkring 1½ år, arbejder vi på, at de kan nøjes med en god middagssøvn, så de bedre kan deltage i det dejlige legeliv.
De mindste sover i barnevogne udenfor. når de bliver lidt ældre sover de i krybberne som vi har stående i vores uopvarmede krybberum.
Vi har dejlige lammeskin både i barnevogne og krybber.
-
Skovflåten
Flåten er så lille men er alligevel det farligste dyr i skoven, men vi kan heldigvis gøre meget for at passe på. Det hjælper at være dækket af tøj på arme og ben. Glatte gummistøvler er nok den allerbedste beskyttelse.
Sådan fjernes den: Der sker ingen overførelse af bakterier det første døgn … så tag det roligt. Led efter flåten , evt. ved hjælp af en lup. De gemmer sig ofte på et ” lunt” sted på kroppen, men kan også være endt i hovedbunden. Pas på at ” skønhedspletter ” ikke snyder dig. Hvis du finder en flåt, skal den fjernes ,med en spids pincet eller en specialtang til flåter og den skal fjernes helt nede ved hovedet.
Skulle det alligevel ske at skovflåten får smittet: Søg læge ved hudrødmen, eller hvis barnet bliver dårligt, mister appetitten eller får feber.
HUSK ! Der kan gå fra få dage til 4 måneder, før hududslettet viser sig. Yderligere informationer vedrørende skovflåten kan hentes på www.ecol.kvl.dk
Lad ikke angst for flåter ødelægge glæden ved oplevelsen af de dejlige skove og enge.
-
Solbeskyttelse
Vi forventer, at børnene er smurt ind i solcreme, når de kommer hjemmefra. Bemærk at der findes solbeskyttelse, der holder hele dagen.
Ellers vil personalet sørge for indsmøring resten af dagen, og børnene skal ikke medbringe solcremen hjemmefra.
Det er samtidig en god ide, at give jeres barn en langærmet, tynd trøje med og hovedbeklædning på de lange varme sommerdage.
-
Sorg- og kriseberedskab
Hvis I i familien kommer ud for skilsmisse, alvorlig sygdom eller dødsfald kan vi være en god og vigtig samarbejdspartner i forhold til, at jeres barn bliver involveret på en god og ordentlig måde.
F.eks. kan det være svært at finde balancen i at barnet ikke bliver overinvolveret, men heller ikke overlades til sin egen fantasi om hvad der foregår.
Som udgangspunkt bør man som forældre altid huske på at barnet hurtigt fornemmer, at der "foregår noget"
I er derfor altid velkomne til at tale med personalet om dette, vi træder gerne til i forhold til samtaler, vejledning, hjemmebesøg m.m. Institutionen har desuden en del skriftligt materiale / bøger, der handler om sorg, dette til brug både for voksne og børn. (Kan lånes med hjem).
Vi har også mulighed for at formidle kontakt til familierådgivning og socialrådgiver.
-
Syge børn og medicin
Børn, der er syge, stærkt forkølede, må ikke modtages i institutionen. Det gælder også hvis der i hjemmet er smitsomme sygdomme, jævnfør Sundhedsstyrelsens cirkulære af 20.09.83.
Opstår der sygdomstegn i dagens løb, kontakter vi jer på telefon og beder jer hente barnet. I tilfælde af tvivl omkring sygdommen, beder vi jer samtidig kontakte lægen.
Får jeres barn nogle skrammer eller buler i løbet af dagen, kan vi finde på at kontakte jer - bare så I er godt orienteret.
Kommer barnet slemt til skade, beder vi jer komme, samtidig kontakter vi enten lægen eller skadestuen. Det sker heldigvis meget, meget sjældent. Vi har mobiltelefon med i skoven til brug ved ulykkestilfælde.
Medicin giver vi ikke - med mindre det drejer sig om kronisk syge børn, og der foreligger en lægeerklæring. Der skal ligeledes foreligge en skriftlig instruktion angående dosering m.m.
-
Teater
Vi har i et par år nu haft stor glæde af at køre til Ishøj Teater, der har nogle dejlige forestillinger i et rigtigt teater.
Vi bruger også teatertilbuddene i Slagelse.
-
Tøj - også om det tøj, der er blevet væk
Når det er koldt anbefaler vi uldent undertøj, med lange ærmer og ben og desuden uldsokker. Gode sko og støvler, hvor der plads til et ekstra par sokker. Regntøj af god kvalitet – kan bestilles på institutionen. Varm hue og mindst to par vanter.
Om vinteren er det vigtigt at give flere lag tøj på, da vi er ude i al slags vejr.
HUSK også mindst et sæt ekstra skiftetøj, mange par strømper og selvfølgelig sko til indendørs brug.
Nogle børn bruger ekstra meget skiftetøj. især de der elsker vand og mudder eller klatre meget i træer og på bakker. Har du sådant et barn må du nok indstille dig på at der forbruges flere vinterdragter og sæt regntøj. Det skal du ikke være ked af - dit barn har det herligt.
Institutionen er ikke ansvarlig for bortkommet tøj.
Børnene skal have regntøj med hver dag hele året. Det er en god ide med navn på tøjet, især overtøj og fodtøj. Hvis børnene har for lidt eller forkert tøj med/på, er det ingen fornøjelse, hverken for barnet eller personalet, at færdes ude i naturen.
Glemt tøj anbringes i kurve ude i garderoberne, I må meget gerne rode tøjet igennem af og til, det kunne jo være, at det var jeres. Og der er en tendens til at det hober sig op.
-
Udflugter
I løbet af året tager vi i børnehaven på rigtig mange ture til stranden, skove og andre gode tursteder. Det er nemt, fordi vi har vores egen bus.
Disse ture har en væsentlig betydning for udfoldelsen af vores pædagogik og for barnet og børnegruppen.
F.eks. får børnene rigtig gode muligheder for at prøve sig selv af i andre miljøer end de sædvanlige.
Et andet væsentligt forhold der gør sig gældende er, at vi på turene slet ikke afbrydes af telefoner, nogen der pludselig skal hjem midt i en leg eller voksne der skal til møde og den slags. Det giver en særlig sjælden ro til at fordybe sig enten i fællesskab eller for sig selv - hvis man foretrækker det.
Vi besøger desuden arbejdspladser, andre institutioner m.m. Vi tager meget gerne imod invitation til at besøge far eller mors arbejdsplads.
Turene med bus forgår efter en fast turnus. Men der kan ske ændringer, så det er en god ide at se på opslagstavlen hver dag, for at se omkring f.eks. ændrede mødetider.